Portugiesische Kuchen

Frå Esnoga.no
Portugiesische Kuchen / jødekaker.
Olve Utne (2022)

Portugiesische Kuchen var ein tradisjonell småkaketype blant portugisarjødar i Hamburg. Det er eit av bakverka som går under namnet jødekaker i Skandinavia.

Dr. Max Grunwald omtala portugisiske småkaker som vart bruka ved høgtider av dei lokale portugisarjødane slik:[1]

Eine Spezialität für Feiertage waren ferner die sogenannten portugiesischen Kuchen, ganz dünne, kleine, glatte, sehr butterige mürbe Kuchen, mit Nelkenpfeffer gewürzt.

Oppskrift etter Anna B. Gimnes

Oppskrift på jødekaker i ei handskriven oppskriftsbok etter Anna B. Gimnes.
    2      egg
    2,8 dl sukker
    9   dl mjøl
    1   ts hjortsalt [hjortetakk, hjortetakksalt]
  350   g  smør
  
  1 eggekvite
  — perlesukker
  — mandlar, finhakka

Visp egg og sukker 1 kvarter, bland hjortsaltet i mjølet. Ha i mjøl og smør litt om gongen. Bak tynt ut, tak ut med glass, smør over med eggekvite. Strø støytt raffinade og finhakka mandlar på. Steikjast lysbrune. [180 grader, ca. 8 min.]

Fotnotar