Matvarer for pesaḥ
Kva matvarer som er tillatne under pesaḥ (jødisk påske) varierer ein del mellom ulike jødiske grupper. Det grunnleggande trekket som er felles for alle er at all ḥaméṣ — det vil seie syrna eller gjæra mat av dei fem kornslaga (kveite, spelt, vanleg bygg, toradsbygg og rug — er forboden både å eiga og å eta alle de sju eller åtte dagane pesaḥ varer.
Dei fleste tradisjonelle asjkenazím, og i seinare hundreår ein del europeiske sefardím òg, avstår frå å eta kitniyyót (belgvekstar, særleg i tørka tilstand) under pesaḥ på grunn av at mjøl frå desse belgvekstane (slik som ertermjøl) kan komma til å bli forveksla med mjøl frå dei fem kornslaga. Merk likevel at kitniyyót ikkje i seg sjølv er ḥaméṣ; det er ikkje noko forbod mot å eiga kitniyyót under pesaḥ, og det er ifølgje Morám (Rema) tillate for alle å eta ein matrett der ein ikkje enkelt kan skilje ut kitniyyót, så lenge dei er batél barób — det vil seie at under halvparten av retten (f.eks. 49 %) er kitniyyót.
Meiningane om ris er delte. Dei fleste sefardím et ris under pesaḥ, men asjkenazím reknar ris til kitniyyót, som dei avstår frå å eta.
Frukt og grønt
JA:
- Alle friske og tørka frukter og grønsaker utan tilsetningsstoff.
Egg, meierivarer og fisk
JA:
- Friske egg.
- Mjølk frå vanlege meieri.
- Smør frå TINE.
- Fersk eller frosen, heil fisk utan tilsetningsstoff.
Potet (alle)
- JA:
- Potetmjøl
Ris og mais (berre sefardím)
JA (sefardím):
- Ris
- Rismjøl
- (IKKJE «enriched rice», ettersom den risen ofte inneheld kveite)
- Mais
- Maismjøl
- Maisstivelse
- Polentagryn
- Popkorn
- ORGRAN Lasagne mini sheets (gluten free - wheat free)
Havre
- BJØRN havregryn store glutenfri
Kitniyyót (berre sefardím)
- Friske erter og bønner og andre belgvekstar. Peanøtter (jordnøtter).
- Somme, men ikkje alle, sefardiske grupper tillèt tørka belgvekstar, slik som erter, bønner, kikerter, linser o.a.
NEI
- Alt brød som ikkje er sertifisert både glutenfritt og kveitefritt.
- Alle ferdigprodukt som inneheld kveite (inkl. emmer), spelt (dinkelkorn, einkorn), bygg og rug og som ikkje er spesifikt sertifisert for pesaḥ. (Havre er ikkje ḥaméṣ i seg sjølv, men inneheld ofte innblanding av bygg i praksis.)
- Eddik som ikkje er spesielt merka kasjér for pesaḥ, ettersom eddik ofte er basert på malt, eit gjæra byggprodukt.
- Merk at butikkselte flatbrød produsert i Norge ikkje er avgrensa til 18 minutts produksjonstid; derfor blir dei rekna som ḥaméṣ etter halakhá.