Borekas
|
Borekas, òg skrive borecas, burekas, bourekas og burecas liknar på börek på tyrkisk; sistnemnte finst på menyen i mange tyrkisk-drìvne gatekjøken i Norge under namnet børek.
I sin typiske tyrkiske versjon er börek ein innbakt butterdeigspai med fyll av fetaost og grønsaker — gjerne gulrøter og spinat. Sefardím i Det osmanske riket slo ihop den tyrkiske böreken og sine iberiske pastelas (òg kalla empanadas, pastillas, pastidas, pastichi) til den karakteristiske osmansk-sefardiske matretten borekas.
Borekas med ost- og grønsaksfyll er populær mat for desayuno (seinfrukost) etter sjaḥarít (morgongudstjenesta) på sjabbát. På sjabuʕót er osteborekas svært populære til mjølkemåltid blant osmanske sefardím.
Framgangsmåte
- Ein lagar ein porsjon butterdeig og deler opp i kuler som er kring 2–3 cm i diameter.
- Kjevl ut kulene til runde leivar som er ca 7–8 cm i diameter.
- Legg på ei toppa matskei (ss) med fyll av egg og potetar og eventuelt òg spinat og løk.
- Fold ihop leivane over fyllet så kvar boreka har halvmåneform. Press ihop kantane med ein gaffel.
- Legg borekaene på eit smurt bakebrett (evt. bakepapir) og pensle dei med eit lettpiska egg.
- Steik i omnen ved ca 185 °C i ein halvtimes tid.
- Servér varme eller kalde.