Aroz amariyo
Aroz amariyo (djudeospanyol), arroz amarillo (kastiljansk) eller gul ris er ein tradisjonell matrett, blant sefardím og i generell matkultur frå Sentral-Asia og Indonesia via Middelhavet til Latin-Amerika og Sør-Afrika. For å gjera risen gul blir det vanlegvis brukt enten safran, gurkemeie eller annatto.
Oppskrifter
Basisoppskrift
Ingrediensar | Framgangsmåte |
---|---|
5 dl kvit basmatiris |
Finhakk løken. Bland ris og krydder. |
Fru Curriels gule ris
I den dansk-jødiske kokeboka Fru Curriels kogebog (1916) finn vi denne dansk-jødiske versjonen av sefardisk gul ris, som rettnok ikkje inneheld safran eller gurkemeie om det da ikkje vart avgløymt av forfattaren.
Ingrediensar | Framgangsmåte |
---|---|
125 g kikerter |
Legg i bløyt kikerter med litt natron kvelden før. |